hdj & harinya dalam blog.

Creative yang buat design & kadang-kadang menulis.
Sekali-sekala buat video, ada Youtube channel.

Besar tak semestinya semua benda jadi cekap.

Lima bulan jugalah since aku punya posting. Dulu, masa server provider lama hilang entah ke mana, bukan main bersungguh lagi aku nak try dapatkan balik domain aku, siap transfer pergi server lain bagai. Bila dah ada, jarang pula update. Macam orang selalu cakaplah, benda tu bila dah tak ada dalam tangan, baru terasa kehilangan dia. Tapi, kalau dia ada, kau memang buat dia macam tak wujud je.

Anyway.

Aku dah mula kerja baru. Dekat satu tempat yang agak besar jugalah saiz kampeni ni. Kira paling besar yang pernah aku kerja as a fulltimer-lah. Kalau nak ikut projek, projek teater Supermokh, Lat Kg. Boy tu lagi besar kot.

Satu benda yang aku nak cakap, tempat kerja kalau besar, dia tak melambangkan langsung tahap ke-efisien-an kerja-kerja orang dalam tu. Macam dulu masa aku buat teater, production company yang handle teater-teater yang aku join tu kecil gila je saiz dia. Kalau ikut yang betul-betul fulltime, bayar EPF, ada cuti bagai, tiga orang je aku rasa. Empatlah, kalau kau kira auntie cleaner sekali. Tiga orang tu, sorang owner, managing director kampeni, sorang handle account dan sorang admin. Aku memang boleh cakap yang kalau owner/bos tu tak masuk ofis sebulan pun, kampeni tu memang boleh jalan. Sebab? Yang handle account, buat kontrak, procurement, keluar invois, dan segala bagai adalah mamat accountant ni tadi. Yang admin ni mungkin akan tolong sekali sekala tulis surat ke, call orang ke apa.

Tapi, aku nak highlightkan yang kerja mamat accountant tu memang efisien gila.

Kau ambil masa bila ada projek teaterlah contohnya. Paling kurang mesti ada 150-200 orang individu krew. Bila dah tambah tolak mungkin ada beberapa individu ni datang dalam satu team, jadi total adalah dalam 100 crew yang kau kena keluarkan cheque bila sampai waktu payment. Waktu payment ni takda datang beransur-ansur, harini untuk teknikal krew, esok ensemble, esok kreatif ke apa tak ada. Kalau harini payment, harinilah semua orang dapat. Cuma lambat ke tidak je sebab nak smoothkan perjalanan tu. Yalah, kalau seratus orang serentak datang, pengsan nak beratur. Kerja dekat dalam kena jalan juga. Tapi, aku nak cakap, mamat accountant seorang ni boleh settlekan 100 cheque nak isu tepat pada masanya. Jadi, kau tak rasa ke betapa efisiennya mamat tu?

Nak isu cheque kena ada invois apa bagai dokumen-dokumen yang berwajib. Kalau ada sorang dua yang tak berapa lengkap ke dokumen untuk isu cheque, dia kena clarify dengan orang tu nak dapatkan apa dokumen yang tak ada. Itu kalau ada problemlah. Tapi, problem ni biasanya datang bukan dari orang yang nak dapatkan payment tu sangat pun. Eh, kau nak payment, dah tentu-tentu kau akan buat apa yang patut betul tak? Paling basic atas dunia ni, kau akan isu invoice, tu je.

Lepas tu mamat accountant ni pula, kalau dia pandai, taknak menyusahkan diri dia dan orang sekeliling, dia suruh masa awal-awal submit quotation dengan invois dulu, tulis terus dalam invois tu klausa mudah. Contoh macam cerita aku sekarang, klausa dia ialah payment 100% akan dipecahkan kepada tiga. 1st payment 30%, 2nd payment 40% dan final payment 30%. Settle masalah.

Jadi, bila accountant ni nak mula kerja dia buat final payment, dia refer balik je dari invois yang satu-satunya yang ada tadi. Ok, this guy that settle 1st & 2nd, jadi final payment dah boleh proses.

Betul tak?

Jadi persoalan aku, kenapa dalam satu kontrak kerja yang kau dah isukan quotation dan quote tu dah agree kemudian diisukan pula full invois, kenapa masih perlu bila nak isu 1st payment atau 2nd payment, setiap pecahan payment ni kau kena isukan pula another invois? Tak ke menyusahkan diri sendiri dan orang lain?

Itu proses bro. Kena transparent. Jadi, kenalah buat macam tu.

OKlah fine. Senang nak keep track. Tapi, kalau orang yang patut keep track dokumen-dokumen, invois-invois ni tak reti nak keep track macamana? Kau dah submit invois-kecil, kau tunggu lama, kau call, lepas tu orang tu selamba cakap, eh tak dapat pun? Kau tak rasa ke yang benda tu adalah satu tahap kecelakaan yang sangat maksima? Tunggu sehari dua tak apalah. Tiba kalau tunggu dah dekat sebulan baru tahu yang orang yang kau hantar invois tu tak pernah dapat, kau tak rasa boleh mengamuk?

Bagi aku, benda ni boleh jadi mudah.

Dan aku tahu, kenapa perkara melecehkan sebab konon-konon nak transparent.

Masalahnya, nak sangat transparent tapi sampai orang tak puas hati, kerja tak efisien, kau dapat nama buruk dah satu hal, lepas tu silap-silap boleh hilang bisnes? Macamana?

Transparen, transparenlah bro. Tapi kerja tu jadi efisien sikit. Jangan jadi bengap sangat, boleh?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *